Beleggen in Goud

Er zijn veel mensen die in tijden dat traditionele vormen van beleggen niets of niet voldoende opleveren, een overstap maken naar het beleggen in goud. Dit is natuurlijk bedoeld om de grillen van het traditionele beleggen te ontlopen, om het geld waardevast weg te zetten en in de meeste gevallen nog een hele mooie beleggingswinst te maken.

Iedereen die kiest voor goud kopen zal u daar natuurlijk verschillende redenen voor hebben. De een zal wellicht gefascineerd zijn door de kleur en het hoge gewicht van dit bijzondere edelmetaal terwijl de ander gewoon in goud beleggen wil. Welke reden u ook hebt om tot aankoop over te gaan, u moet goed weten hoe goud kopen in haar werk gaat om te voorkomen dat er zaken anders lopen als u had verwacht. Bij het beleggen in goud zult u natuurlijk altijd veilig goud kopen moeten en daarnaast natuurlijk ook heel erg goed op de prijs die u moet betalen letten. Dit zal immers mede het resultaat van uw beleggingen bepalen en hier kunt u ook de eerste winst al pakken. Bij het doen van een gouden belegging is het ook belangrijk om een goede kennis te hebben van de mogelijkheden van goud verkopen. De kans is groot dat u daar pas over jaren aan toe komt maar het is wel iets om alvast rekening mee te houden. Het kan u immers beïnvloeden bij het maken van een keuze in welke vorm u wilt beleggen in edelmetaal omdat nu eenmaal niet alle vormen hetzelfde zijn.

Dat niet alle vormen van beleggen hetzelfde zijn is duidelijk, de verschillende vormen zullen neer komen op fysiek goud kopen of andere beleggingsmiddelen. Bij het beleggen in goud kunt u uit deze twee vormen kiezen en er zit natuurlijk een behoorlijk verschil tussen deze twee vormen. Wij raden u aan om over beide vormen informatie in te winnen als u uw keuze nog niet bepaald hebt. Aan beide vormen zullen immers voordelen en nadelen kleven en daar moet u wel van op de hoogte zijn voordat u een definitieve keuze maakt. Het beleggen in fysiek goud betekend dat u fysiek goud aankoopt, dit goud kunt u dan zelf bewaren of in bewaring geven. Aan het in bewaring geven zullen kosten verbonden zitten en is vaak alleen interessant als u grotere hoeveelheden moet bewaren. Als u zelf echter niet over een veilige manier van opslaan beschikt zult u ook kosten moeten maken voor bij het in goud beleggen zelf voor de opslag te zorgen. Het hangt er maar net vanaf wat uw investeringsbudget is, hoe hoger de waarde van uw beleggingen hoe eerder de gemaakte kosten gedekt zullen zijn omdat u met een hoger beleggingsbedrag nu eenmaal meer winst kunt maken. Het beleggingsbedrag zal ook voor een deel bepalen in welke fysieke vorm u wilt beleggen in goud. U zult immers de keuze hebben om te beleggen in de vorm van goudbaren of gouden munten. Dit is voor een groot deel een persoonlijke keuze zoals er veel meer persoonlijke keuzes te maken zijn, dat is hoe beleggen in goud nu eenmaal werkt.

Omdat goudbaren in grotere gewichten beschikbaar zijn zullen die vaak gekozen worden door grotere beleggers. Aan de andere kant is het ook zo dat bij het beleggen in fysiek goud u ook moet letten op de verkoopbaarheid van uw beleggingen. Munten zullen immers veel eenvoudiger te verkopen zijn omdat ze veel eenvoudiger op echtheid te controleren zijn dan bij goudbaren het geval is, dit kan natuurlijk uw keuze beïnvloeden in welke vorm u het fysieke goud aan gaat schaffen. Bij het beleggen in edelmetaal zult u ook na moeten denken of u überhaupt wel fysiek goud wilt kopen. Als de eerder genoemde nadelen die aan fysiek goud kopen kleven u tegen staan zijn er ook beleggingsproducten op de markt die een combinatie in houden van beleggen in goud en traditionele vormen van beleggen. Een goed voorbeeld hiervan zijn trackers maar ook zijn beleggingsfondsen beschikbaar die de inleg in goud omzetten. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat u zelf geen of zeer weinig invloed hebt op de aanschaf- of verkoop waarde van het goud en de kosten die met de beleggingen gemoeid zijn zullen relatief hoog zijn. Het is dus maar net de vraag waar naar hoe beleggen in goud uw voorkeur uit gaat en hoeveel werk u er zelf mee wilt hebben. Daarbij spelen opbrengst, persoonlijke invloed en risico een belangrijke rol want een gouden belegging is past echt goud waard als u en een mooi resultaat mee weet te behalen.